Vactia Suomi (Finnish)

Toimijat

Vactia on tamperelaisten rokotealan tutkimuslaitosten ja yritysten perustama rokotteiden sekä infektio- ja immunologisten sairauksien tutkimus- ja tuotekehityskeskus. Keskuksen toimijoihin kuuluvat Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus, Virologian laitos, STD-tutkimus, Lääketieteellisen teknologian instituutti, FIT Biotech Oyj, Vactech Oy sekä FinnMedi Oy. Vactia kokoaa yhteen noin 300 tutkijaa ja 30 M €:n projektikannan.

 

Esimerkkinä Vactian yhteisestä projektista on uuteen teknologiaan perustuvan rokotteen kehittäminen influenssa­pandemiaa vastaan. Muita tutkimuksen ja kehittämisen kohteita ovat muun muassa HIV-, rotavirus-, nuoruustyypin diabetes-, influenssa- ja pneumokokkirokotteet sekä ihmisen papilloomavirus- ja hepatiitti B -rokotteet.

 

Esimerkkeinä Vactian toiminnasta voi mainita kansallisesti merkittävän seeprakalalaboratorion perustamisen vuonna 2008 ja soluvälitteisen immuniteetin tutkimuslaboratorion käynnistämisen vuonna 2009. Seeprakala­laboratorio mahdollistaa esimerkiksi laajamittaisen rokotteiden tehoa parantavien aineiden, adjuvanttien, seulomisen. Soluvälitteisen immuniteetin ymmärrys puolestaan on välttämätöntä arvioitaessa uusien kehitettävien rokotteiden toimintaa

Vactia toimijat
“Maamme suurimmat kliiniset rokotetutkimukset koordinoidaan Tampereella.”